Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Zupa fasolowa na wędzonce – klasyka jesiennych obiadów

« powrót na listę przepisów

Gdy za oknem jesienny chłód coraz bardziej daje się we znaki, a dzień kończy się, jeszcze zanim zdąży się na dobre zacząć, nic nie smakuje tak wspaniale jak talerz gorącej, aromatycznej zupy fasolowej. To jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia domowych obiadów – wyjątkowy zapach wędzonki unoszący się w kuchni, aromatyczne przyprawy i przepyszna fasola, która syci na długo. Zupa fasolowa na wędzonym mięsie jest prawdziwą klasyką jesiennych obiadów – prosta w przygotowaniu, pożywna, niewymagająca zaopatrywania się w wyszukane składniki.

Składniki na jesienną zupę z fasoli

Każdy, kto przygotowywał kiedyś zupę, wie, że nawet te najprostsze wymagają zakupu odpowiedniej liczby składników zapewniających daniu wyśmienity smak i zapach. W tym przypadku potrzebne są:

  •      300 g białej fasoli w odmianie “piękny Jaś”,
  •      300 g wędzonych żeberek lub boczku,
  •      2 l wody,
  •      2 marchewki,
  •      1 korzeń pietruszki,
  •      ¼ selera,
  •      2 ziemniaki,
  •      1 cebula,
  •      2 ząbki czosnku,
  •      4 ziarna ziela angielskiego (np. Prymat),
  •      2 liście laurowe,
  •      1 łyżeczka majeranku (np. Kotanyi),
  •      1 łyżka oleju lub smalcu,
  •      sól i pieprz do smaku.

Fasola, wywar, warzywa – przygotowywanie rozgrzewającej zupy fasolowej

Zaczynając przygotowywanie zupy fasolowej, na początku przepłucz fasolę, zalej ją zimną wodą i odstaw na noc na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odlej wodę i ponownie opłucz. W kolejnym kroku trzeba zająć się przyrządzaniem wywaru – do dużego garnka włóż wędzone żeberka lub boczek i zalej 2 litrami świeżej wody. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż mięso uwolni aromat. Wtedy wrzuć namoczoną fasolę do wywaru, po czym gotuj całość na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, do momentu, gdy ta zmięknie.

W trakcie gotowania wywaru zajmij się warzywami – obierz marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki i wszystkie pokrój w kostkę, natomiast cebulę wraz z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju albo smalcu do lekkiego zrumienienia. Tak przygotowane, wszystkie warzywa dodaj do wywaru po upływie wspomnianego wcześniej czasu, a następnie gotuj całość jeszcze przez około 20-25 minut. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem, a także majerankiem.

Aromatyczną, rozgrzewającą zupę fasolową najlepiej podawać z kromką świeżego chleba – w ten sposób nie tylko stanie się ona jeszcze bardziej sycąca, ale też będzie przywodzić na myśl prawdziwie domową, przytulną atmosferę. Idealną na chłodne, jesienne popołudnia, nierzadko pozbawiające nas energii do działania – gorąca zupa pozwoli ją odzyskać.