Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Deser w dwóch wersjach? Spróbuj naleśników z mascarpone i dżemem albo kremem czekoladowym

« powrót na listę przepisów

Każdy z nas ma czasem ochotę na małe co nieco. W tej roli świetnie sprawdzi się klasyczne danie, które wszyscy znamy z dzieciństwa, i które uwielbiają także nasze pociechy. Naleśniki są szybkie, łatwe w przygotowaniu, a w wersji ze śmietankowym serkiem mascarpone i pysznym dżemem na pewno podbiją serca nawet największych sceptyków. Dla wielbicieli królowej słodyczy polecamy także nadzienie z kremu czekoladowego.

Wyśmienity deser z naleśników dla dzieci i dorosłych

Idealnie cienkie i delikatne ciasto naleśnikowe o neutralnym smaku doskonale komponuje się z przepysznym słodkim nadzieniem. Danie to świetnie sprawdzi się również w roli podwieczorku lub sytego śniadania. Czego zatem będziesz potrzebować?

Ciasto na naleśniki (około 10 porcji):

  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • ¾ szklanki mleka (np.Polmlek),
  • 2 jajka średniej wielkości,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • odrobina oleju do posmarowania patelni w przypadku, gdy nie używasz teflonowej.

Nadzienie:

  • serek mascarpone (np.Piątnica),
  • dżem wiśniowy, malinowy, truskawkowy lub inny w Twoim ulubionym smaku (np.Stovit),
  • krem czekoladowy albo orzechowy do smarowania pieczywa.

Jak zrobić pyszne naleśniki ze słodkim farszem?

Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki i na chwilę je odstaw, aby zawarty w mące gluten zaczął się uwalniać – to sprawi, że będzie je o wiele łatwiej smażyć. Wymieszaj jajka, mleko i wodę, a następnie wsypuj po trochu mąki. Mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Możesz użyć specjalnej trzepaczki lub miksera. Pamiętaj, żeby nie miksować zbyt długo – jedynie do połączenia składników, a następnie daj ciastu “odpocząć” przez około 10 minut.

Smażenie naleśników

Nagrzej 1 lub 2 patelnie i posmaruj je cienką warstwą oleju. Możesz użyć specjalnego pędzelka, który delikatnie rozprowadzi tłuszcz na powierzchni naczynia. Kiedy patelnie osiągną odpowiednią temperaturę, nalewaj na nie ciasto za pomocą chochelki. Pamiętaj, aby nie było go zbyt dużo, bo naleśniki wyjdą zbyt grube i trudno będzie je zawijać lub składać. Smaż z jednej strony do momentu, kiedy cienki placek swobodnie da się podważyć łopatką i odwrócić na drugą stronę. Jeśli zauważysz, że danie przypala się – zmniejsz moc palników.

Czas na pyszne nadzienie!

Kiedy usmażysz już pożądaną ilość naleśników, zacznij wypełniać je nadzieniem. W pierwszej wersji posmaruj najpierw placek warstwą serka mascarpone, a na nim umieść nieco dżemu. Złóż naleśnik na pół, a później na ćwiartkę. Dla miłośników czekolady polecamy natomiast posmarowanie gotowych placków pysznym kremem do pieczywa i zwinięcie naleśników w poręczny rulon. Pamiętaj jednak, aby nie smarować gorących placków, gdyż krem z nich wypłynie. Tak przygotowany deser możesz udekorować dodatkowo owocami, np. brzoskwiniami lub bananem.

Masz ochotę spróbować naszego przepisu w najbliższym czasie? Wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w ofercie Delikatesów Emiś internetowego sklepu spożywczego. Złóż zamówienie i zrób zakupy z dostawą do domu!