Kategorie
Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, Ciasto w proszku
Składniki
mąka PSZENNA, cukier, 8,8% płatki czekolady (cukier, masa kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny słonecznikowe)), proszek do pieczenia (mąka PSZENNA, substancje spulchniające (difosforany, węglan sodu)), skrobia PSZENNA, glukoza, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobia, żelatyna, aromat, 0,1% czekolada w proszku (kakao, cukier, dekstroza), 0,1% mielona laska wanilii, sól, naturalny aromat wanilii bourbon
Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność MLEKA.
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100 g
Energia: 1530 kJ
Energia: 366 kcal
Tłuszcz : 19 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 11 g
Węglowodany: 42 g
w tym Cukry : 23 g
Białko : 6,1 g
Sól : 0,65 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).:
Z mieszanki otrzymujemy 16 porcji:
1 porcja = ok. 50 g:
Cechy
bez barwników, bez syropu glukozowego, z dodatkiem laski wanilii, z błyszczącą polewą
Zawartość opakowania
Opakowanie zawiera:, 342 g mieszanki do przyrządzenia ciasta, 34 g mieszanki do przygotowania polewy, 36 g płatków czekolady
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Moja Babka z płatkami czekolady - ciasto w proszku.
Logotypy stron trzecich
UTZ
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Pozostałe informacje
1 porcja (ok. 50 g) zawiera: energia 765 kJ 183 kcal 9%*
Energia w 100 g 1530 kJ / 366 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Zalecenia dla alergików
Mleko: Może zawierać
Pszenica: Zawiera
Dodatki
Barwniki: Nie zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Dodaj:
do ciasta:
- 3 jaja
- 125 g miękkiego masła
- 50 ml mleka (ok. 5 łyżek)
do polewy:
- 25 g masła
- 2 łyżki mleka (lub śmietanki 30% tł.)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nastaw na temperaturę 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodawanie płatków czekolady i nakładanie ciasta:
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Z torebki z płatkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę płatków. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy dokładnie wybierając wszystko z miski.
3. Pieczenie:
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: ok. 175°C
Czas pieczenia: ok. 55-60 min (do suchego patyczka)
Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować ciasto polewą.
4. Przygotowanie polewy:
W małym garnku rozpuść 25 g masła z 2 łyżkami mleka (lub śmietanki). Wsyp zawartość opakowania z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane płatki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch babki (rozsmarowując polewę łyżką na babce w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza). Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Muffinki (12 szt.)
Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Ciasto przygotuj według punktu 1 sposobu przygotowania i rozłóż je równomiernie w formie lub papilotkach (po ok. 1 pełnej łyżce). Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i piecz ok. 20 min (do suchego patyczka). Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować muffinki polewą. Przygotuj polewę według punktu 4 sposobu przygotowania. Małymi porcjami starannie rozsmaruj ją łyżeczką na całej powierzchni każdej muffinki.
Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 412
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
412
Jednostka (tekst opisowy)
g
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl