Kategorie
Produkty mleczarskie i pieczywo, Jaja, masło i margaryna, Smalec i tłuszcze
Składniki
oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, w zmiennych proporcjach), woda, emulgatory (lecytyny (słonecznikowe), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), sól (0,2%), aromaty, kwas (kwas cytrynowy), witaminy A i D, barwnik (karoteny), Zawartość tłuszczu 72%
100 g
Energia: 2663 kJ / 636 kcal
Tłuszcz : 72 g
w tym kwasy nasycone : 34 g
Węglowodany : <0,5 g
w tym cukry : <0,5 g
Białko : <0,5 g
Sól : 0,21 g
Witamina A : 800 µg (100%***)
Witamina D : 7,5 µg (150%***)
*referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal):
**1 porcja = 10 g. Opakowanie zawiera 25 porcji produktu.:
***% dziennej referencyjnej wartości spożycia.:
Cechy
odpowiedni dla wegan
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Tłuszcz roślinny 72% do wypieków i kremów, gotowania i smażenia.
Pozostałe informacje
1 porcja** zawiera: 266 kJ 64 kcal 3%*
100 g 2663 kJ/636 kcal
*% referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
**1 porcja = 10 g.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +10°C.
Warunki przechowywania
Min. temp. °C: 2
Maks. temp. °C: 10
Przepisy
Szarlotka
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ciasto: 1 kostka do pieczenia Kasia bez laktozy (250 g), 1/2 szklanki cukru pudru (100 g), 2 pełne szklanki mąki (350 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie: 5-6 dużych jabłek (1,5 kg), 4 łyżki cukru
dodatkowo: cukier puder do posypania, bułka tarta do formy
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, Kasię i cukier. Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć w kulkę. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody. Podziel na dwie nierówne części. 1/3 ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki, 2/3 ciasta również zawiń w folię i schowaj do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Połowę włóż do rondla i upraż z cukrem. Wystudź i wymieszaj z pozostałymi jabłkami. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą. Ciastem z lodówki wyłóż dno i boki tortownicy. Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka, a na ich powierzchnię wysyp pokruszone ciasto z zamrażarki. Całość piecz około 60 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 250
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
250
Jednostka (tekst opisowy)
g
Średnia miara
Średnia miara (e)
Adres producenta
Unilever Polska Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 134
02-305 Warszawa
Polska
Adres zwrotny
Unilever Polska Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 134
02-305 Warszawa
Polska
Unilever Polska Sp. z o.o.
skr. poczt. 315
00-987 Warszawa 4
z dopiskiem KASIA
Infolinia: 801 109 387
całkowity koszt połączenia: 1 impuls wg taryfy operatora