Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Krucha tarta z rabarbarem i skórką pomarańczową

« powrót na listę przepisów

Wspaniała słodycz smakowitego wypieku z lekką kwaskowatością – takie idealne połączenie zapewni tylko krucha tarta z warzywem sezonowym szczególnie popularnym na przełomie wiosny i lata, czyli z rabarbarem. Dodatek aromatycznej skórki pomarańczowej oraz cynamonu sprawi zaś, że ciastem zachwyci się każdy łasuch, zarówno dorosły, jak i taki, który dopiero odkrywa rozmaite słodkości. Przygotowanie tarty rabarbarowej nie należy zaś do trudnych i świetnie nadaje się do ubarwienia leniwego popołudnia albo rodzinnego spotkania.

 

Chrupiące ciasto i smakowite nadzienie – przepis na rabarbarową tartę

 

Tarta z rabarbarem to znakomity pomysł na zachwycający deser dla całej rodziny – do jego przygotowania będą potrzebne podstawowe składniki do ciasta:

 

  •      300 g mąki pszennej,
  •      pół szklanki cukru pudru (ok. 80 g),
  •      200 g masła,
  •      1 jajko,
  •      szczypta soli.

 

Ponadto potrzebujesz też produktów do zrobienia nadzienia:

 

  •      1 kg rabarbaru (ok. 6 łodyg),
  •      3 łyżki cukru,
  •      1 łyżeczka cynamonu (np. Kamis),
  •      1 pomarańcza,
  •      1 opakowanie cukru wanilinowego (np. Delecta).

 

Przyrządzanie tarty rabarbarowej

 

Aby stworzyć niepowtarzalny wypiek w postaci kruchej tarty, na początku trzeba przygotować ciasto. W tym celu do dużej miski wsyp mąkę, zimne masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cukier puder oraz sól, a następnie szybko i energicznie zagnieć wszystko na jednolitą masę (ręcznie albo z pomocą robota kuchennego). Gotowe ciasto uformuj w nieco spłaszczoną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 45 minut (najlepiej na godzinę).

 

W międzyczasie w misce przygotuj nadzienie. Umyj łodygi rabarbaru, osusz, odetnij zgrubiałe części i pokrój warzywo w małą kostkę (nie ma potrzeby jego obierania). Dodaj cukier, cynamon, cukier wanilinowy oraz startą skórkę pomarańczową, a także wyciśnięty sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj całość. Pora na przygotowanie formy do ciasta – wysmaruj ją masłem, a kiedy masa na tartę będzie gotowa, wyjmij ją z lodówki, podziel na 2 części, po czym rozwałkuj tę większą (stanowiącą ok. ⅔ całości) na oprószonym mąką blacie i użyj jej do wyłożenia dna formy oraz boków. Umieść masę rabarbarową w naczyniu, natomiast drugą część ciasta podziel na długie, płaskie paski, a następnie przykryj nimi rabarbar (tworząc z nich np. kratę).

 

Pieczenie kruchej tarty z rabarbarem

 

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (najlepiej w opcji grzania góra-dół) i piecz tartę przez ok. 50-55 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy ciasto zbyt mocno się nie spiekło. Jeśli tak, zmniejsz temperaturę pieczenia. Po upieczeniu pozostaw zaś smakowity, aromatyczny wypiek do całkowitego wystudzenia – w przeciwnym razie przy krojeniu może się ono rozpadać.

 

Chcesz przyrządzić wyśmienite ciasto doskonałe na każdą okazję? Sprawdź ofertę naszego internetowego sklepu spożywczego i wypróbuj przepis!