Wspaniała słodycz smakowitego wypieku z lekką kwaskowatością – takie idealne połączenie zapewni tylko krucha tarta z warzywem sezonowym szczególnie popularnym na przełomie wiosny i lata, czyli z rabarbarem. Dodatek aromatycznej skórki pomarańczowej oraz cynamonu sprawi zaś, że ciastem zachwyci się każdy łasuch, zarówno dorosły, jak i taki, który dopiero odkrywa rozmaite słodkości. Przygotowanie tarty rabarbarowej nie należy zaś do trudnych i świetnie nadaje się do ubarwienia leniwego popołudnia albo rodzinnego spotkania.
Chrupiące ciasto i smakowite nadzienie – przepis na rabarbarową tartę
Tarta z rabarbarem to znakomity pomysł na zachwycający deser dla całej rodziny – do jego przygotowania będą potrzebne podstawowe składniki do ciasta:
- 300 g mąki pszennej,
- pół szklanki cukru pudru (ok. 80 g),
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Ponadto potrzebujesz też produktów do zrobienia nadzienia:
- 1 kg rabarbaru (ok. 6 łodyg),
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu (np. Kamis),
- 1 pomarańcza,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (np. Delecta).
Przyrządzanie tarty rabarbarowej
Aby stworzyć niepowtarzalny wypiek w postaci kruchej tarty, na początku trzeba przygotować ciasto. W tym celu do dużej miski wsyp mąkę, zimne masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cukier puder oraz sól, a następnie szybko i energicznie zagnieć wszystko na jednolitą masę (ręcznie albo z pomocą robota kuchennego). Gotowe ciasto uformuj w nieco spłaszczoną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 45 minut (najlepiej na godzinę).
W międzyczasie w misce przygotuj nadzienie. Umyj łodygi rabarbaru, osusz, odetnij zgrubiałe części i pokrój warzywo w małą kostkę (nie ma potrzeby jego obierania). Dodaj cukier, cynamon, cukier wanilinowy oraz startą skórkę pomarańczową, a także wyciśnięty sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj całość. Pora na przygotowanie formy do ciasta – wysmaruj ją masłem, a kiedy masa na tartę będzie gotowa, wyjmij ją z lodówki, podziel na 2 części, po czym rozwałkuj tę większą (stanowiącą ok. ⅔ całości) na oprószonym mąką blacie i użyj jej do wyłożenia dna formy oraz boków. Umieść masę rabarbarową w naczyniu, natomiast drugą część ciasta podziel na długie, płaskie paski, a następnie przykryj nimi rabarbar (tworząc z nich np. kratę).
Pieczenie kruchej tarty z rabarbarem
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (najlepiej w opcji grzania góra-dół) i piecz tartę przez ok. 50-55 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy ciasto zbyt mocno się nie spiekło. Jeśli tak, zmniejsz temperaturę pieczenia. Po upieczeniu pozostaw zaś smakowity, aromatyczny wypiek do całkowitego wystudzenia – w przeciwnym razie przy krojeniu może się ono rozpadać.
Chcesz przyrządzić wyśmienite ciasto doskonałe na każdą okazję? Sprawdź ofertę naszego internetowego sklepu spożywczego i wypróbuj przepis!