Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Pyszny sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką

« powrót na listę przepisów

W środku lata, gdy temperatury przekraczają 30 kresek powyżej zera, przygotowywanie ciast w piekarniku nie wchodzi w grę z oczywistych względów. Jeśli jednak zapraszasz na wieczór gości albo masz po prostu ochotę na coś słodkiego, sprawdź prosty i sprawdzony przepis na sernik bez pieczenia.

 

Składniki na sernik z brzoskwiniami

 

Do swojej listy zakupów dodaj:

●     1 kg dobrego twarogu sernikowego,

●     około 120 g herbatników, biszkoptów, ciastek kakaowych lub innych kruchych ciasteczek,

●     2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,

●     pół szklanki mleka,

●     pół szklanki cukru pudru,

●     ok. 150 g śmietanki z zawartością 36% tłuszczu,

●     ekstrakt albo pastę waniliową,

●     2 łyżki żelatyny,

●     puszkę brzoskwiń.

 

Spód ciasta i masa twarogowa

 

Na dnie odpowiednio głębokiego naczynia ułóż herbatniki. Następnie w rondelku, na małym ogniu podgrzej mleko, ale go nie gotuj. Gdy będzie już ciepłe, wyłącz palnik, a do mleka dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj, by nie pozostawić grudek, po czym odstaw do ostygnięcia. W dużej misce zmiksuj twaróg z pastą waniliową oraz cukrem pudrem. Do masy dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj – najlepiej łyżką, nie mikserem. W kolejnym kroku stopniowo dodawaj masę serową do żelatyny z mlekiem, mieszając przy tym trzepaczką, by uniknąć powstawania grudek. Gdy już uda Ci się osiągnąć gładką, jednolitą masę, możesz dodać do niej kilka pokrojonych brzoskwiń, po czym wyłóż ją na herbatniki i odstaw do lodówki.

 

Galaretka owocowa

 

Brzoskwiniowe galaretki przygotuj tak, jak zaleca producent na opakowaniu – dodaj jednak nieco mniej wody, aby gotowa galaretka miała bardziej zwartą konsystencję, a zbyt duża ilość wody nie “przemoczyła” sernika. Gdy masa serowa zastygnie, ułóż na niej brzoskwinie – pokrojone na przykład w paski albo plasterki ułożone promieniście. Ostatnim krokiem jest zalanie ciasta ostudzoną, powoli zastygającą galaretką. Tak przygotowany sernik bez pieczenia potrzebuje jeszcze kilku godzin w lodówce, by osiągnąć optymalną konsystencję masy twarogowej oraz galaretki.

 

Gotowy sernik na zimno z galaretką i brzoskwiniami świetnie będzie smakować podany np. z mrożoną kawą albo lemoniadą. Zapraszamy do sklepów stacjonarnych Delikatesy EMIŚ, gdzie zaopatrzysz się w składniki ulubionego deseru!