Kategorie
Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, InneTekst dotyczący alergenów
MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ORZESZKÓW ARACHIDOWYCH I INNYCH ORZECHÓW, GLUTENU, SEZAMU, SOI, MLEKA I GORCZYCY.w 100 g produktu
Wartość energetyczna : 1450 kJ / 342 kcal
Tłuszcz : 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,45 g
Węglowodany : 72,2 g
w tym cukry : 0,9 g
Błonnik : 2,3 g
Białko : 8,3 g
Sól : 0,005 g
Witaminy::
Tiamina (wit. B1) : 0,51 mg (46%)*
Ryboflawina (wit. B2) : 0,37 mg (26%)*
Niacyna (wit. PP) : 4,31 mg (27%)*
Witamina B6 : 0,25 mg (18%)*
Kwas foliowy : 154 µg (77%)*
Składniki mineralne::
Fosfor : 124 mg (18%)*
Żelazo : 4,1 mg (29%)*
*) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej:
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.:
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Kasza kukurydzianaOpis produktu
Otrzymywana jest przez oczyszczenie i rozdrobnienie ziarna kukurydzy. Najbardziej rozpowszechniona jest w krajach latynoamerykańskich skąd się wywodzi i do dnia dzisiejszego stanowi jeden z najważniejszych składników kulinarnych.
W kuchni polskiej kasza kukurydziana zyskuje uznanie ze względu na jej walory smakowe i odżywcze.Zalecenia dla alergików
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Sezam: Może zawierać
Przygotowanie i stosowanie
Sposób przygotowania:
1 szklankę kaszy wsyp do garnka z 2 szklankami gotującej się wody. Dodaj sól, łyżeczkę masła lub oleju. Gotuj na małym ogniu do chwili chłonięcia wody (ok. 10-15 min.). Kaszę podawaj jako dodatek do mięs, okraszoną cebulą lub posypaną koperkiem. Kasza kukurydziana stanowi także doskonały dodatek do zup i sałatek.Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu.Przepisy
Kuchnia Sante
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej z bryndzą
Składniki:
1 szkl. kaszy kukurydzianej Sante, bułka tarta, 25 dag bryndzy, żółty ser lub oscypek, ½ szkl. śmietany, pokrojona w kostkę cebula, sól do smaku, łyżka masła lub oleju.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę: na 2 szklanki gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu, wsyp 1 szklankę kaszy i gotuj na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, obsyp tartą bułką. Układaj na przemian warstwami kaszę, bryndzę i kaszę. Wierzch posyp tartym żółtym serem lub oscypkiem i polej śmietaną wymieszaną z cebulą. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj do zrumienienia się powierzchni (ok. pół godziny). Podawaj z surówką.
Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.plWymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 350
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
350Jednostka (tekst opisowy)
gŚrednia miara
Średnia miara (e)Adres producenta
SANTE A. Kowalski sp. j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 WarszawaAdres zwrotny
SANTE A. Kowalski sp. j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Uwagi o produktach "Sante" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta:
serwis@sante.pl